☰ Menu
Clon.cz

Lidé, stroje, dopravní prostředky jako loutky nebo modely

Tenta efektní fotografie je dá buď udělat speciálním objektivem nebo použít photoshop a udělat pár úprav. Ukázkovou fotografii jsem si našel ve free fotobance Stock.XCHNG. Nejlepší je, pokud je fotografie vyfocena ze shora, například ze střechy. Tak a jdeme na to.

Otevřete si obrázek ve photoshopu, klidně si stáhněte tento ukázkový a zvětšíme kontrast ve fotografii. Kontrast zvetšíme třeba přes úrovně (levels), kde přitáhneme černej a bílěj jezdec blíž k sobě. Pokud nechcete fotku zdeformovat, použijte úrovně (levels) v nabídce přispůsobění vrstvy (černé/bílý kruh), kde potom můžete konstrast kdykoli změnit.

Nyní příjde na řadu vhodný výběr (select), který je nejdůležitější pro celkovou úpravu. Já si vybral dvě auta a dva človíčky v popředí. Zajímavý může být i vybrat si zadní kompozici. Následně výběr rozšíříme (feather). Ja v tomto příkladu zadal 40 b. a následně výběr invertujeme ctrl+i.

Nyní už stačí jen použít rozostření objektivem (filtr lens blur) a měnit hodnoty než budete spokojeni. Ja hejbl jen s prvním posuvníkem poloměr (radius).

Tento postup lze použít na obdobně kompozične nafocené fotografie.

Ukázky: