☰ Menu
Clon.cz

Responzivní webdesign a úvaha nad budoucností

Byl jsem na školení Honzy Sládka o responzivním webdesignu pod záštitou medio akademie a musím řict, že mě to vážně zasáhlo. Teď když dělám weby, přemýšlím o nich úplně jinak a hlavně je dělám jinak.

Shodou okolností kóduji jeden větší portál z již dodaného designu a úplně u toho trpím, jak je špatně navržený vzhledem k různým rozměrům prohlížečů na jakémkoliv zařízení. Jako jo, je to rychlejší na nakódování, pěkně všechno lícuje, ale když vím, že web může být udělán zcela jinak... Výsledkem bude, že tak za 2 roky, se web bude opět předělávat. Teď se vyhodí zbytečně dost peněz, protože někteří lidi si nechcou přiznat, že tomu nerozumí nebo ani neví, že lze weby dělat jinak.

Ono pro některé lidi bude opravdu oříšek si udržet práci, přizpůsobit se novým trendům, odprostit se od dokonalých fixních designů. Nyní nachazí éra kóderů, kteří mají grafické cítění. Jednoduché animace se přesouvají do css, spousta grafických prvků lze udělat bez obrázků a tudíž mohou být vektorové a přizpůsobovat se. Z kóderů se stanou nadčlověci nebo spíš brouci pytlíci, wireframu bude buď mnohem víc a nebo nebou skoro vůbec. Grafika se bude navrhovat jen po jednotlivých boxech či částech. Budget na web se nehorázně nafoukne, návrh i implementace se protáhne a to nemluvím o mnohem větším důrazu na testování. 

Jen houšť novým responzivním webům. Zapomeňte na <a href="http://blog.filosof.biz/zapomente-na-mobilni-kontext/">mobilní kontext</a> a fixní layouty. Světlé zítřky nás čekají.